Pravidelné podujatia

Administrátor 30 Apr, 2015 Kultúra

FOLKLÓRNY PÚCHOV

 

Jedna z júnových nedieľ v Púchove je už viac ako 30 rokov zasvätená folklóru. Od roku 1982 sa tu organizuje pravidelné festivalové podujatie – Folklórny Púchov. Prvý ročník folklórneho festivalu, vtedy ešte pod názvom „Folklórne slávnosti mieru“, sa uskutočnil 20. júna 1982 a bol spojený s Medzinárodným družstevným dňom. V ďalších rokoch sa pozmenil názov festivalu na „Ľudové slávnosti mieru“, aby sa nakoniec ustálil na názve „Folklórny Púchov“. Symbolom folklórneho festivalu sa stali traja trombitáši, dlhé roky sa na úvod podujatia spievala hymna „Tie záriečské zvony…“. Hneď prvý ročník folklórneho festivalu sa uskutočnil v prírodnom amfiteátri na Lachovci. Vystúpeniam tanečných a speváckych súborov zakaždým predchádzal krojovaný sprievod mestom, v ktorom účinkujúci pozývali obyvateľov mesta priamo na festival. Počas troch desiatok ročníkov sa na javisku vystriedalo niekoľko stoviek folkloristov z Púchova, z okolitých obcí, z regiónu Považia, ale aj hosťujúce súbory z celého Slovenska, Čiech, Srbska, ale napríklad aj Švédska. Účinkovali tu špičkové folklórne telesá, ako Šarišan, Detvan, Železiar, Lúčnica či SĽUK. Počas dlhých 32 rokov mal Folklórny Púchov jedinú prestávku – v roku 2001 sa v dôsledku úmrtia primátora Jána Štrbáňa prípravy festivalu zastavili a podujatie sa neuskutočnilo. Od roku 2009 sa v dôsledku nevyhovujúcich technických podmienok amfiteátra na Lachovci presunul Folklórny Púchov na pešiu zónu – Moyzesovu ulicu v centre Púchova.

 

 

PÚCHOVSKÉ KULTÚRNE LETO

 

Dva letné prázdninové mesiace nabádajú k označeniu „uhorková sezóna“. To však neplatí o ponuke kultúrnych podujatí v Púchove zastrešených pod názvom „Púchovské kultúrne leto“. Záujmové združenie právnických osôb Dom kultúry Púchov pripravuje už niekoľko rokov sériu zväčša víkendových podujatí, ktorými sa snaží spríjemniť staršej i mladšej generácii letné podvečery. Ide naozaj o pestrú zmes – koncerty najrôznejších žánrov (dychová hudba, folklórné piesne, rocková muzika i spevácke recitály), doplnené zaujímavými divadelnými predstaveniami. V júli pravidelne prichádza na Pešiu zónu do Púchova ako súčasť Púchovského kultúrneho leta Letný Bažant Kinematograf, v auguste sa zasa organizujú hry pre deti a ich rodičov pod názvom Kockoviny v Kočkovciach. Na záver Púchovského kultúrneho leta si organizátori pripravia väčšinou prekvapenie v podobe speváckej hviezdy, a tak sa na pódiu už objavili Marián Čekovský, Andrea Zimányiová či Kristína. Súčasťou Púchovského kultúrneho leta je i Púchovské táborové leto. Štyri týždne pestrej ponuky denných táborov pre deti v divadle, prevažne s divadelnou a folklórnou tematikou, ale aj s prázdninovou hravou výukou angličtiny alebo tvorivých dielní.

 

 

STAVANIE MÁJA + VATRA OSLOBODENIA

 

Prelom apríla a mája patrí v Púchove zaujímavému „trojpodujatiu“. To začína na Pešej zóne oslavami oslobodenia mesta v kombinácii so Stavaním mája. Oslavy oslobodenia mesta už tradične štartujú kladením vencov v Európskom mestskom parku, kde sa nachádza malý pamätník obetiam II. svetovej vojny. Stavanie mája na Pešej zóne je sprevádzané aj vystúpeniami miestnych folklórnych súborov. Po zotmení sa potom veselie presúva z pravej strany na ľavú – do miestnej časti Horné Kočkovce, kde vzbĺkne Vatra oslobodenia a po nej zaleje oblohu aj žiara ohňostroja.

 

 

PÚCHOVSKÝ JARMOK

 

Vďaka výhodnej geografickej polohe bol Púchov už oddávna prirodzeným obchodným strediskom v regióne. V Púchove sa pravidelne konali tzv. výkladné jarmoky, kde sa obchodovalo so spotrebným tovarom. Do roku 1655 sa nakupovalo a predávalo na štyroch takýchto jarmokoch (zimný, jarný, letný a jesenný termín – v pondelok po Novom roku, po Veľkej noci, po sv. Margite a po Všetkých svätých). Po tomto roku na príhovor Zuzany Lórantfyovej, vlastníčky a správkyne Lednického panstva, Trenčianska stolica povolila konať ďalšie dva jarmoky (v pondelok po sv. Trojici a Povýšení sv. Kríža). Pred výkladnými jarmokmi sa konali aj tzv. dobytčie trhy. Právo obchodovať s dobytkom získal Púchov v roku 1649 vďaka kráľovi Ferdinandovi III., ktorý vydal listinu s týmto privilégiom. V roku 1999 sa 350. výročie udelenia tohto privilégia stalo podnetom na znovuobnovenie tradičného jarmoku v Púchove. Ten sa stal najpopulárnejším a zároveň najnavštevovanejším podujatím, ktoré sa v meste koná pravidelne tretiu septembrovú sobotu. Rok 2015 bude rokom už 17. ročníka Púchovského jarmoku, ktorý vyhľadáva množstvo jarmočníkov z celého Slovenska i zahraničia. Súčasťou jarmoku je už niekoľko rokov aj varenie medzinárodných polievok, na ktorom sa podieľajú hostia z družobných miest – Omska, Bobrujsku, Hlinska či Starej Pazovy. Výťažok z predaja medzinárodných polievok putuje na charitatívne účely. Súčasťou podujatia je každoročne i pestrý kultúrny program.

 

 

MESTSKÝ BÁL

 

Počas januára a februára sa na území Púchova koná množstvo plesových podujatí – s kratšou i dlhšou tradíciou. Svoje plesy majú poľovníci, včelári, základné i stredné školy, už viac ako 30 rokov sa koná reprezentačný ples pod značkou Matador. Plesovú sezónu v Púchove však otvára Mestský bál. Jeho tradícia sa začala v roku 2005 a až do roku 2009 sa konal každoročne. Po päťročnej prestávke, spôsobenej vhodnými chýbajúcimi priestormi, sa Mestský bál vrátil do kultúrneho-spoločenského programu mesta v roku 2014 a bol oslavou znovuzrodenej mekky kultúry. Šiesty ročník Mestského bálu sa konal už v novopostavenom Mestskom divadle. Výborná zábava, skvelé jedlo a hviezdni interpreti sú tým, čo povyšujú Mestský bál nad ostatné plesy v Púchove. Návštevníci bálu mohli počas doterajších siedmich ročníkov počúvať piesne napr. Dalibora Jandu, Kataríny Knechtovej, Beáty Dubasovej či kapely Desmod.

 

 

MARTIN NA BIELOM KONI

 

Aj keď je pranostika o Martinovi na bielom koni jednou z najznámejších, len veľmi málo miest na Slovensku na dátum 11. novembra pripravuje špeciálne kultúrne podujatie. Púchov je výnimkou a bez ohľadu na počasie v tento deň každoročne na Pešej zóne zasneží. A ak nie priamo z oblohy, tak určite zo snehostroja, ktorý má organizačný štáb z Domu kultúry pre istotu vždy nachystaný. Kultúrne podujatie „Martin na bielom koni“ sa v Púchove organizuje od roku 2009 a organizátori sa ním snažia pred blížiacou sa zimou vytiahnuť rodiny s deťmi, aby družne a príjemne strávili novembrový večer. Púchov má aj svojho originálneho Martina, ktorý počas večera naozaj príde na bielom koni a rozdáva deťom darčeky. Stáva sa, že „Martinom“ je aj hlavný hudobný hosť podujatia, ktorým bol v minulosti napríklad Martin Harich. Minulý rok bol hlavnou hviezdou na pódiu spevák Adam Ďurica.

 

 

VEĽKONOČNÝ JARMOK

 

V roku 2011 pribudol do rodiny jarmokov v Púchove Veľkonočný jarmok. Doplnil tak ponuku jarmokov, ktorú doteraz zabezpečovali Púchovský jarmok v septembrovom termíne a Mikulášsky jarmok v decembrovom termíne. Veľkonočný jarmok nadviazal na tradíciu Vítania jari, počas ktorého miestni folkloristi – v duchu starodávnej tradície – hádzali Morenu do vody. Veľkonočný jarmok sa nesie v komornom duchu, rešpektujúc náboženské tradície v čase 40-dňového pôstu. Koná sa na Pešej zóne a hostí remeselníkov a predajcov z rôznych kútov Slovenska. Jarmočná ponuka je prispôsobená blížiacim sa veľkonočným sviatkom – zdobia sa tu kraslice, pletú korbáče a vynukujú medovníčky. V rámci kultúrneho programu sa predstavujú deti najmä z miestnych materských a základných škôl a miestnych voľnočasových zariadení.

 

 

MIKULÁŠSKY JARMOK

 

Tlačenky, klobásky, podlesníky, medovina – všetko tam je. Takto si zvestujú suseda susede, keď sa vracia v prvú decembrovú sobotu z púchovskej pešej zóny. Koná sa tu totiž druhý najobľúbenejší z púchovských jarmokov – Mikulášsky jarmok. Jeho tradícia sa začala v roku 2004. Už dávno pred oficiálnym otvorením je trhovisko zaplnené predávajúcimi i kupujúcimi. Celodenný program, o ktorý sa starajú zväčša deti z materských a základných škôl, základnej umeleckej školy a centra voľného času, vrcholí tradične rozsvietením veľkého vianočného stromčeka. Počas celého dňa môžu návštevníci jarmok stretnúť Mikuláša s Čertom i dvomi anjelskými pomocníkmi. A tradične vedľa hlavného pódia ponúkajú púchovskí poslanci Mikulášsky punč, výťažok z predaja ktorého slúži na charitatívne účely.

 

 

FAŠIANGY PO PÚCHOVSKY

 

Podujatie, ktorým sme sa pred šiestimi rokmi pokúsili vrátiť tradíciu fašiangového sprievodu a veselenia sa z dediny do mesta. Fašiangový sprievod miestnych folkloristov a masiek, s tradičným koňom a vyzdobeným rebriňákom, sa presúva na pešiu zónu alebo k divadlu, podľa miesta, kde sa podujatie koná. Samozrejmosťou je návrat ku všetkým fašiangovým tradíciám – k dobrej hudbe a zábave, k zabíjačkovým a iným špecialitám, k sladkým šiškám a fánkam i k tekutým, náladotvorným dobrotám, ako i k tradičnému pochovávaniu basy. Fašiangy po Púchovsky, to je dvojgeneračné a dvojdňové podujatie. V piatok alebo sobotu veselenie sa pre dospelých a v nedeľu (poslednú pred popolcovou stredou) Veľký detský karneval v maskách s pestrým programom, súťažami, sladkosťami a darčekovou tombolou pre deti a rodičov. Súčasťou oboch fašiangových dní je i vyhodnotenie NAJ masiek.

Súvisiace články

  • Mestská knižnica

    Mestská knižnica Vladimíra Roya Župné námestie 900/7 020 01 Púchov   Tel. číslo: 042/463 14 88, E-mail: mestskakniznicapuchov@gmail.com […]

  • Folklór

    V súčasnosti pôsobia pri DK Púchov tri folklórne súbory: Púchovček Biela voda Váh     Viac informácii o […]

  • Dom kultúry

    Mgr. Milada Vargová riaditeľka DK Púchov       Dom kultúry Púchov je záujmovým združením právnických osôb Mesta […]

Komentáre sú uzavreté.

Rýchle menu

Informácie k voľbám do NR SR 2016

Voľby do NR SR 2016

Veľkonočný jarmok 2016

Prihláška na Veľkonočný jarmok 2016

Nové dokumenty

Obedové menu

ALEXANDRA HOTEL ****
Dvory 581, Púchov

Reštaurácia La Cantina
Námestie slobody 1402, Púchov

Reštaurácia MARCZIBÁNYI
Námestie slobody 1401, Púchov